IMPLANTOLOGIA DENTARĂ BIOLOGICĂ – SOLUȚIA TERAPEUTICĂ DE ELECȚIE ÎN STOMATOLOGIA RESTAURATIVĂ

Introducere

De ce să înlocuiești un dinte lipsa?

În acest articol vom explica cum neînlocuirea unuia sau mai multor dinți extrași poate duce în timp la pierderea tuturor celorlalți, ce se poate face și în ce manieră pentru ca acest lucru să nu se întâmple!

Pierderea unuia sau mai multor dinți este urmată întotdeauna de probleme articulare, disfuncții, asimetrii și în final de dezechilibre la nivelul întregului organism.

Este tematica pe care o dezvoltă știința numită posturologie. Nu vom intra însă în detaliile acestei științe, ci ne vom rezuma la fenomenele apărute strict la nivelul aparatului dento-maxilar.

Aparatul dento-maxilar prezintă mecanica cea mai complexă din corpul uman, cu mișcări și tensiuni continue, prezente 24 de ore din 24, astfel încât orice perturbare a echilibrului și a simetriei mușcăturii generată de o lipsă dentară poate avea consecințe complexe, locale și la distanță cu o evoluție relativ rapidă.

Viteza de evoluție poate fi dată de factorul vârstă, sexul pacientului, particularitățile dezvoltării musculare, starea de sănătate generală, tipul de alimentație, igienă, etc.

Care sunt consecințele pierderii unui dinte?

• Dintele cu care acesta venea în contact de pe arcadă opusă începe un proces de ieșire din osul maxilar în încercarea de a-și găși antagonistul și a se pune în funcțiune;

• Dintii vecini celui extras nemaiavând sprijin, generează un proces de migrație care duce la compromiterea funcției masticatori în zona respectivă și la expuneri ale rădăcinii, acumulări de tartru, apariția cariilor și în final la pierderea acestora că urmare a uneia sau mai multor cauze din cele mai sus menționate. Migrația dinților și malpozitia acestora provoacă apariția pungilor gingivale greu de igienizat și în felul acesta duce la pierderea dinților prin apariția bolii parodontale;

• De asemenea, consecințele infecțioase ale prezenței cariilor își pot face și ele apariția ducând la necesitatea extracției și a altor dinți. În plus, odată cu dinții infectați se pierde și osul adiacent;

• În felul acesta pot fi pierduți pe rând toți dintii de pe arcadă în urmă lor rămânând creste edentate, neregulate cu pierderi osoase importante.

Iată cum un dinte lipsă poate declanșa un lanț de procese cum ar fi: supraerupția, înclinarea, migrarea, procesul carios, inflamarea, boală paradontală.

Astfel, protezarea precoce este soluția care poate salva pacientul de multe alte cheltuieli și suferințe ce pot apărea în timp.

În ziua de astăzi soluția cea mai elegantă, stabilă, predictibilă și în final relativ puțin invazivă, rămâne implantul dentar(cu condiția realizării inserției sale de o mâna competență, pentru a nu adauga încă un factor de risc la lista anterioară.)

Avantajele majore ale implantului dentar sunt:

• Păstrarea dințiilor învecinați intacți, fără ca aceștia să mai necesite sfefuire pentru realizarea unor lucrări;

• Conservarea volumului osos și stimularea acestuia datorită punerii sale în funcțiune. Forțele masticatori se transmit astfel prin implant direct osului maxilar conformându-l în funcție de aceste linii de forță;

• Senzația de forță masticatorie este mult superioară față de cea dată de dintele natural, lucru de care însă nu trebuie abuzat, implantul fiind o anchiloză, pe când dintele prezintă un sistem elastic de amortizare;

• Senzația de dinte natural. Transmiterea forțelor masticatori direct osului dau o senzație de “propriu” mult superioară celei date de o lucrare protetică având dinți ca stâlpi!

Cine poate beneficia de implanturi dentare?

Orice persoană căreia îi lipsesc unul sau mai mulți dinți (din cauza accidentelor, diverselor boli sau complicațiilor cariei dentare) poate beneficia de terapie implantară!

Dacă lipsesc mai mulți dinți, restaurările protetice pe implanturi pot înlocui dintii lipsă fără a fi necesară înlocuirea fiecărui dinte lipsă cu un implant!

Câteodată, pacienții mai în vârstă, consideră că vârsta lor îi împiedică să beneficieze de implanturi dentare. Totuși, în terapia implantară, starea de sănătate este factor determinant, nu vârsta!

Se consideră că dacă un pacient este suficient de sănătos încât să i se poată extrage un dinte, atunci el poate fi candidat pentru inserarea unui implant dentar!
Patologii importante precum diabetul, suferințele cardiace, hepatice, renale, etc., atâta timp cât sunt ținute sub control nu constituie contraindicații ale tratamentului implantar, astfel încât pacientul aflat în această situație, cu precauțiile de rigoare poate fi tratat în mod similar cu unul sănătos.
Evaluarea atentă a istoricului medical al pacientului, atât dentar cât și de ordin general determină posibilitatea și condițiile beneficieri de tratament implantar.

Ce riscuri presupun implanturile?

Nenumărate studii clinice asupra tratamentului cu implanturi dentare au demonstrat că rezultatele pe termen lung și foarte lung pot fi remarcabile!

Este incorect a se vorbi, pentru a nu induce dezinformare și teamă în rândul pacienților de “Mitul respingerii implantului”. Implantul nu este un transplant care ar putea în caz de incompatibilitate să declanșeze cavalcadă imunitară.
Pierderea unuia sau mai multor implanturi se poate datora infecțiilor de vecinătate, implantitelor, greșelilor de tehnică ce compromit osteointegrarea sau suferințelor grave generale care oricum constituie o contraindicație absolută tratamentului implantar, pentru simplul fapt că nu permit, datorită slăbiciunii organismului, formarea osului matur și ferm în jurul implantului.

Materialele din care sunt realizate implanturile precum și tratamentul lor de suprafață asigură o foarte bună rezistență și menținerea pe loc a restaurărilor. Filetul particular al implantului șurub contribuie la înalta stabilite a acestuia și la păstrarea volumului osos. Toate acestea ajută la conservarea conturului părților moi (mucoasei gingivale) și dau un aspect natural țesuturilor adiacente!

De ce implanturile noastre?

Implanturile pe care le folosim în prezent sunt implanturi de ultimă generație, alese în urma unei bogate experiențe cu diverse sisteme.

Implanturile au niște particularități tehnice de formă și prelucrare care asigură o osteo-integrare optimă precum și crearea unei bariere microbiologice care împiedică apariția posibilelor infecții în jurul implantului, așa numitele implantite care pot duce la pierderea acestuia. De asemenea implanturile prezintă un tratament special al suprafeței lor ce împiedică orice transfer ionic, electric, magnetic și termic către țesutul viu, crescând aderența osului pe implant și elimininând astfel eventualele complicații.

(În final însă, lucrul cel mai important în tratamentul implantar, este mâna care inseră implantul, implanturile comerciale din ziua de azi fiind mai mult sau mai puțin de aceeași calitate, contrar “tam-tamului” pe care diferitele branduri îl fac în scop comercial pentru a atrage medicii neexperimentați și pacienții creduli!)

Când suntem întrebați: “Cât garantați în timp implanturile?”, ne place să răspundem că tratamentul nostru cu implanturi dentare este făcut să reziste o viață! Desigur, dacă pacientul respectă cu strictețe indicațiile ce i se dau după intervenția chirurgicală, igienă zilnică și controalele periodice!

Concluzie

Conform principiului “mai bine prevenim decât să tratăm”, orice pierdere dentară ar trebui compensată urgent printr-o soluție protetică cât mai elegantă pentru evitarea complicațiilor ce presupun soluții terapeutice ulterioare, mult mai laborioase și costisitoare!

Dr. DANIEL TRAIAN IORDĂCHESCU (copyright Bio Dentist)
Specialist în Chirurgie Oro-maxilo-facială, Implantologie, Parodontologie
Doctor în Științe Medicale

Did you like this? Share it!

0 comments on “IMPLANTOLOGIA DENTARĂ BIOLOGICĂ – SOLUȚIA TERAPEUTICĂ DE ELECȚIE ÎN STOMATOLOGIA RESTAURATIVĂ

Comments are closed.