CELE 7 PUNCTE PENTRU A ALEGE RESPONSABIL PERIUȚA DE DINȚI

Cu toții ar trebui să ne imaginăm periuța de dinți ca pe o prelungire a mâinii noastre. Adesea avem tendința de a exercita o presiune excesivă, aproape ca și cum ar fi o armă de lupta îndreptată împotriva noastră.

După mai mult de douăzeci de ani de experiență în care a trebuit   confrunt cu multe probleme legate de alegerea incorectă a periuței de dinți (puțini oameni sunt conștienți de faptul că periuța dentară nepotrivită, comercială poate genera ea însăși inflamații, retracții gingivale, sângerări), sunt astăzi în măsură să expun care, după părerea mea, sunt caracteristicile esențiale pentru alegerea conștientă a acestui principal instrument și aliat în îngrijirea cavitații bucale.

Principalele caracteristici bio-logice:
1. Ultrasoft. Perii trebuie să fie moi și subțiri, rotunjiți la capete, pentru o curățare eficientă, însă fără a deteriora cu nimic smalțul și gingiile în contrapartidă cu periuțele non bio-logice care au peri duri cu capete neregulate care pur și simplu zgârie atât smalțul cât și țesuturile moi.

2. Cu cât sunt mai mulți peri, cu atât mai bine! Este esențial să folosiți o periuță de dinți profesională bio-logică (cu  mii de peri), în loc de o periuță comercială (cu maxim câteva sute). Cu cât este mai densă în peri, cu atât curățarea la „o trecere” a periuței va fi mai eficientăîn contrapartidă cu „efectul greblă” a celor cu puțini peri și aceia agresivi.

3. Cu anumite mici excepții (ex. periuțele pentru cei care au aparate ortodontice), însă nici atunci în mod special, perii trebuie să fie la aceeași înălțime pentru a asigura o acoperire uniformă a suprafețelor dintelui și a nu agresa zonele delicate subgingivale (curățirea acestor zone rămânând misiunea hidro-pulsorului sau așa numitului ”duș bucal” care doar prin intermediul jetului de apă accesează și curață acele zone, lucru pe care periuța nu poate și nu e cazul  îl facă).

4. Filamentele trebuie să fie din materiale cât mai nobile și bio-compatibile, spre deosebire de nylonul din care sunt făcute periuțele comerciale. În realitate acesta este un plastic care absoarbe o cantitate importantă de apă și este contaminat ușor de bacterii. Acest lucru se întâmplă din păcate și cu perii animali folosiți încă de anumiți producători, care datorită iregularităților și micro spațiilor din structura naturală a perilor rețin bacteriile.

5. Mânerul trebuie să fie ergonomic pentru a asigura o aderență perfectă și un control optim al periajului, al intensității și al zonei periate, lucru pe care de exemplu cu o periuță electrică este cvasi imposibil de realizat. Acest detaliu tehnic important facilitează o igienă corectă inclusiv în zonele greu accesibile.

6. Toate periuțele de dinți trebuie să aibă o carcasă de protecție pentru a preveni contaminarea periilor.

7. Nu în ultimul rând, pentru mine periuța de dinți trebuie să fie un obiect estetic și ergonomic plăcut la vedere, un instrument elegant și funcțional care să atragă și să stimuleze utilizarea sa.

Indiferent de tipul dvs. de periuță de dinți, vă sfătuiesc să o schimbați în momentul în care perii acesteia “înfloresc” (se “deschid” din cauza uzurii) făcând-o ineficientă sau după o infecție locală sau generală indiferent de gradul ei de uzură.

Când mergeți să vă cumpărați periuța dentară luați-vă timp. Urmând aceste sfaturi, alegerea va fi o experiență plăcută și satisfăcătoare.

Did you like this? Share it!

0 comments on “CELE 7 PUNCTE PENTRU A ALEGE RESPONSABIL PERIUȚA DE DINȚI

Comments are closed.