PARODONTOZA – O „BOALĂ” ADUSĂ LA LUMINĂ

În ziua de azi, incidența acestei grupe de patologii este deosebit de mare, probabil, paradoxal pentru unii, cea mai mare din toată istoria omenirii. Cauzele, mai întâi epigenetice, iar apoi, ca o consecință, locale și generale ating indivizii de la vârste din ce în ce mai tinere (uneori sub 20 de ani).
Datorită obiceiurilor vicioase perpetuate din generație în generație, lipsei de atenție, de respect și iubire pentru propria persoană, alimentația defectuoasă și de proastă calitate, folosirea instrumentelor „agresive” pentru igienă orală.. iar lista ar putea fi infinită, pornind de la acestea, fără a uita iatrogeniile (contribuția unor medici care, crează prin indicațiile și metodele „standardizate” transmise pacienților suferințe suplimentare), face ca cel putin una din trei persoane să manifeste o formă a suferinței parodontale.
Tratamentele simptomatice existente pe piață au o eficiență scăzută, nefiind în mod evident capabile să elimine cauzele acestor suferințe, lucru care din păcâte a împământenit o credință eronată, absurdă și fatalistă cum că această ”boală” nu este vindecabilă, credință întâlnită atât în rândul oamenilor obișnuiți cât și în cel al profesioniștilor!
Nu am să pot să uit niciodată dictonul incalificabil pe care unul dintre profesorii pe care i-am avut la facultate îl folosea că divertisment în însăși aula de curs însoțit de un zâmbet infatuat, disprețuitor: „Parodontoza și prostia nu se vindecă!”.
Vă puteți imagina stupoarea, uimirea și tristețea tânărului învățăcel mănat de dorința și pasiunea de a diminua suferința în rândul propriilor semeni la auzul acestor cuvinte “mutilante” din gura însăși a autorității care ar fi trebuit să îl îndrume în arta vindecării..
Cu tristețe trebuie să mărturisesc că nu a fost nici pe departe singurul „exemplu” de acest fel de-a lungul pregătirii mele profesionale.
Mă întreb câte generații de tineri medici au plecat de pe băncile facultății cu acest dicton și cu acest teribil exemplu de ignoranță în minte și în suflet.. Iar apoi ne mirăm că Parodontoza nu se vindecă?!
Din fericire însă, au existat și există, în contrapartidă, și acei minunați dascăli responsabili, dedicați cu toată ființa lor alinării suferinței și transmiterii acestei misiuni nobile tinerelor generații de medici.. Onoare lor!

Dar să revenim la suferințele parodontale. După peste 20 de ani de preocupare acerbă pentru a combate fatalismul dictonului inacceptabil „încasat” pe băncile școlii și încercând cu prețul de a fi „demonizat” să înțeleg mecanismul de declanșare și apoi manifestare al suferinței parodontale, am reușit să perfectez o serie de metode care mai întâi să oprească evoluția „bolii”, pentru că apoi să refacă țesuturile pierdute și să restabilească integritatea lor.
Motivat de suferința tatălui meu, unul dintre primii pacienți fericit rezolvați prin acest tip de abordare bio-logică, undeva la începuturile anilor 2000, iar apoi de un lung șir de pacienți vindecați de această urâtă „boală” (a marilor frustrări și neiubirii de sine) am perfecționat continuu tehnica, reușind în momentul de față să rezolv cu efort bilateral (atât al meu cât și al pacientului, vindecarea fiind posibilă doar prin întâlnirea la jumătatea drumului celor 2 protagoniști) și cazurile cele mai dificile. Determinarea pacientului este esențială în a face o schimbare radicală de viață și obiceiuri pentru a nu se mai întoarce niciodată la modul de viață care a produs acest tip de suferință precum și toate celelalte colaterale..
Poate ar părea miraculos și inexplicabil, însă din punct de vedere biologic este perfect explicabil faptul că în urma procesului de vindecare al suferinței parodontale o serie de alte afecțiuni generale considerate mult mai grave și de sine stătătoare se ameliorează sau dispar! Aici se pot enumera fără ezitare: bolile autoimune, diabet, nefrite, ulcer, endocardite și suferințe cardiace, astm bronșic și afecțiuni pulmonare, suferințe neuro-psihice, reumatism articular acut, cancer.. și lista poate continua.
Să fie toate aceste argumente o motivație suficientă pentru a combate cât mai urgent și cu cea mai mare seriozitate suferințele parodontale?! Eu sper sincer că DA!

Concret, ce se poate face?

Abordarea, în funcție de stadiul de evoluție al “bolii”, implică atât metode absolut neinvazive (cum ar fi tratamentul cu Bio-prop, ozonoterapia, integratoare, etc. ), care deja, doar prin ele însele, se poate opri evoluția, ba chiar este posibilă eradicarea completă a suferinței în stadii incipiente ale acesteia, cât și microchirurgia reconstructivă pentru situațiile în care pierderile de dinți, os și țesuturi moi este semnificativă.
Este important de menționat însă, că și această etapă chirurgicală, datorită tratamentelor mai sus menționate făcute întotdeauna atât pre cât și post operator devine mult mai puțin invazivă și mai ușor suportabilă de către pacienți.
În plus, aceste terapii susțin admirabil cicatrizarea și recuperarea integrității țesuturilor în urmă intervențiilor chirurgicale.

Bio Prop TM

Bio PropTM este un tratament de concepție proprie, marca Dr. Daniel Traian Iordăchescu, 100% natural, care de peste 20 de ani înregistrează rezultate remarcabile împotriva tuturor formelor de inflamații gingivite sau boală parodontală. Este un antibiotic natural, antiinflamator și imunostimulator extrem de eficient, care conține în principal vitamine, produse apicole și fitoterapice. Oprește sângerarea, reduce semnificativ inflamația, întărește osul alveolar, inhibă dezvoltarea bacteriană restabilind nivelurile normale de bacteremie, reglează Ph-ul și elimina mirosul neplăcut al cavității bucale.

Administrarea este complet nedureroasă și extrem de simplă: produsul se aplică în cavitatea bucală (aproximativ 3 ml de produs, pasiv fără înțepături sau manevre dureroase) și se menține timp de 10-15 minute.
Specificam faptul că poate fi folosit și pentru copii de orice vârstă în varianta sa pediatrică pentru orice tip de inflamație legată de erupție sau nu, infecție sau afte bucale fără a există vreo problema în a fi înghițit; dimpotrivă, datorită componentelor sale 100% naturale cu efecte generale absolut benefice este înghițit de marea majoritate a pacienților, cicatrizează ulcerele, ridică imunitatea și apărarea generală a organismului, stimulează metabolismul, are efecte psiho-tonice, reducând semnificativ anxietatea și depresia, reglează bioritmul și somnul, etc. Acestea sunt doar câteva din efectele generale pe care le-am observat în timp (peste 20 ani de follow-up). Are un gust natural surprinzător de plăcut, în care predomină propolisul și salvia.

Ozonoterapia

Este unul dintre tratamentele care îmi sunt cele mai dragi datorită non-invazivitatii acestuia (comparativ unui jet de aer de munte), dar în același timp pentru vastul spectru de efecte terapeutice benefice în majoritatea suferințelor cavității bucale și nu numai.

Ozonoterapia îmi însoțește practica medicală de aproape 15 ani. 

Citește articolele:

OZONOTERAPIA – ISTORIE, APLICAȚII MEDICALE ȘI EFECTE TERAPEUTICE 

OZONOTERAPIA ÎN STOMATOLOGIE 

Intervenția chirurgicală (mangaierile chirurgicale)

În stadiile avansate ale bolii, după asanare si tratamentul antiinflamator premergator cu Bioprop, Ozonoterapie și integratoare (care limitează cât mai mult posibil infectia si inflamația), intervenția chirurgicală se efectuează cu minimă invazivitate și in acelasi timp cu maxima delicatețe și precizie.

În acest fel, organismul este ajutat să își recâștige consistența și rezistența țesuturilor care susțin dinții.

Tehnica chirurgicală originală presupune un tip special de incizie care conservă la maxim țesuturile moi, apoi eliminarea completă și judicioasă a țesuturilor bolnave cu instrumente de microchirurgie, înlocuirea țesuturilor lipsă și în final suturi speciale de ghidaj și elongare a țesuturilor moi.

Toate acestea permit și asigură o acoperire maximă a dinților afectați. În același timp, în faza chirurgicală, confortul pacientului este asigurat și susținut de o serie de tehnici de sedare, astfel încât manevrele chirurgicale să fie ușor tolerate, ceea ce contribuie nu numai la un bun succes al interventiei, dar și la o recuperare postoperatorie mult mai rapida.

Rezultatul astfel obținut, dincolo de eliminarea completă a infecției parodontale, are o mare rezistență în timp, evident cu condiția menținerii unei igiene stricte si mai ales corecte prin intermediul noilor obiceiuri de igiena învățate pe parcursul tratamentului.

 

Tratamentul de întreținere

În perioada post-chirurgicală, tratamentul cu Bio Prop si Ozonoterapie este continuat timp de aproximativ două săptămâni până când se realizează vindecarea completă a țesuturilor parodontale.

 

În același timp, pacientului îi sunt transmise diverse tehnici de masaj parodontal și i se recomandă utilizarea unui hidro-pulsor (duș oral), periuță de dinți profesională, apă de gură și pastă de dinți biologica.

Citește articolul:

IGIENĂ ORALĂ AȘA CUM POATE NU ȚIAI IMAGINAT-O NICIODATĂ

Pacientul revine la controale periodice la 4-6 luni pentru monitorizarea rezultatului si a verificarii aplicării noilor obiceiuri corecte de igiena.

 

Dr. DANIEL TRAIAN IORDACHESCU (copyright Bio Dentist)

Specialist in Chirurgie Oro-maxilo-faciala, Implantologie, Parodontologie

Doctor in Stiinte Medicale

Did you like this? Share it!

0 comments on “PARODONTOZA – O „BOALĂ” ADUSĂ LA LUMINĂ

Comments are closed.