
În ziua de azi, incidența acestei grupe de patologii este deosebit de mare, probabil, paradoxal pentru unii, cea mai mare din toată istoria omenirii. Cauzele, mai întâi epigenetice, iar apoi, ca o consecință, locale și generale ating indivizii de la vârste din ce în ce mai tinere (uneori sub 25 de ani).
Datorită obiceiurilor vicioase perpetuate din generație în generație, lipsei de atenție, de respect și iubire pentru propria persoană, alimentația defectuoasă și de proastă calitate, folosirea instrumentelor „agresive” pentru igienă orală.. iar lista ar putea fi infinită, pornind de la acestea, fără a uita iatrogeniile (contribuția unor medici care, creează prin indicațiile și metodele „standardizate” transmise pacienților suferințe suplimentare), face ca cel puțin una din trei persoane să manifeste o formă a suferinței parodontale.
Tratamentele simptomatice existente pe piață au o eficiență scăzută, nefiind în mod evident capabile să elimine cauzele acestor suferințe, lucru care din păcate a împământenit o credință eronată, absurdă și fatalistă cum că această ”boală” nu este vindecabilă, credință întâlnită atât în rândul oamenilor obișnuiți cât și în cel al profesioniștilor!
Nu am să pot să uit niciodată dictonul incalificabil pe care unul dintre profesorii pe care i-am avut la facultate îl folosea că divertisment în însăși aula de curs însoțit de un zâmbet infatuat, disprețuitor: „Parodontoza și prostia nu se vindecă!”.
Vă puteți imagina stupoarea, uimirea și tristețea tânărului învățăcel mânat de dorința și pasiunea de a diminua suferința în rândul propriilor semeni la auzul acestor cuvinte “mutilante” din gura însăși a autorității care ar fi trebuit să îl îndrume în arta vindecării..
Cu tristețe trebuie să mărturisesc că nu a fost nici pe departe singurul „exemplu” de acest fel de-a lungul pregătirii mele profesionale.
Mă întreb câte generații de tineri medici au plecat de pe băncile facultății cu acest dicton și cu acest teribil exemplu de ignoranță în minte și în suflet.. Iar apoi ne mirăm că Parodontoza nu se vindecă?!
Din fericire însă, au existat și există, în contrapartidă, și acei minunați dascăli responsabili, dedicați cu toată ființa lor alinării suferinței și transmiterii acestei misiuni nobile tinerelor generații de medici.. Onoare lor!
Dar să revenim la suferințele parodontale. După peste 25 de ani de preocupare acerbă pentru a combate fatalismul dictonului inacceptabil „încasat” pe băncile școlii și încercând cu prețul de a fi „demonizat” să înțeleg mecanismul de declanșare și apoi manifestare al suferinței parodontale, am reușit să perfectez o serie de metode care mai întâi să oprească evoluția „bolii”, pentru că apoi să refacă țesuturile pierdute și să restabilească integritatea lor.
Motivat de suferința tatălui meu, unul dintre primii pacienți fericit rezolvați prin acest tip de abordare biologică, undeva la începuturile anilor 2000, iar apoi de un lung șir de pacienți vindecați de această urâtă „boală” (a marilor frustrări și neiubirii de sine) am perfecționat continuu tehnica, reușind în momentul de față să rezolv cu efort bilateral (atât al meu cât și al pacientului, vindecarea fiind posibilă doar prin întâlnirea la jumătatea drumului celor 2 protagoniști) și cazurile cele mai dificile. Determinarea pacientului este esențială în a face o schimbare radicală de viață și obiceiuri pentru a nu se mai întoarce niciodată la modul de viață care a produs acest tip de suferință precum și toate celelalte colaterale…
Ozonoterapia
Este unul dintre tratamentele care îmi sunt cele mai dragi datorită non-invazivității acestuia (comparativ unui jet de aer de munte), dar în același timp pentru vastul spectru de efecte terapeutice benefice în majoritatea suferințelor cavității bucale și nu numai.
Ozonoterapia îmi însoțește practica medicală de aproape 15 ani.
Tratamentul de întreținere
În perioada post-chirurgicală, tratamentul cu Bio-Prop și Ozonoterapie este continuat timp de aproximativ două săptămâni până când se realizează vindecarea completă a țesuturilor parodontale.
În același timp, pacientului îi sunt transmise diverse tehnici de masaj parodontal și i se recomandă utilizarea unui hidro-pulsor (duș oral), periuță de dinți profesională, apă de gură și pastă de dinți biologică.
Pacientul revine la controale periodice la 4-6 luni pentru monitorizarea rezultatului și a verificării aplicării noilor obiceiuri corecte de igienă.
Dr. DANIEL TRAIAN IORDACHESCU (copyright Bio Dentist)
Specialist în Chirurgie Oro-maxilo-facială, Implantologie, Parodontologie
Doctor în Științe Medicale
S-ar putea să te intereseze:
Cele 7 puncte pentru a alege responsabil periuța de dinți
De ce implanturi dentare biologice?
Igiena orală așa cum poate nu ți-ai imagina-o niciodată!
Mai multe +
Produsele Noastre:
Bio Prop™ by Bio Dentist™
Bio Prop™ by Bio Dentist™ – supliment cu 100% ingrediente naturale pentru ameliorarea, oprirea și prevenția paradontozei și a inflamațiilor cavitații orale. 12 doze
Mai MultHolistic “Mouthwash” - Bio Dentist
Holistic “Mouthwash” by BIO DENTIST ™
Mai MultHolistic Micellar Toothgel - Bio Dentist
Holistic Micellar Toothgel by BIO DENTIST ™
Mai MultPeriuță de dinți CuraKid CK 4260 by Curaden Switzerland
Periuță de dinți CuraKid CK 4260 by Curaden Switzerland
Mai Mult