Dintre toate elementele de care are nevoie corpul uman, oxigenul este singurul a cărui lipsă provoacă moartea rapidă în doar câteva minute. Corpul uman este alcătuit în medie de 70% apă, a cărei formulă chimică este formată din doi atomi de hidrogen și unul de oxigen, fiind astfel oxidul hidrogenului, solventul Universal, matricea Vieții.
Istoria ozonului și a aplicațiilor sale medicale În 1840, chimistul german Christian Friedrich Schonbein a descoperit ozonul, un element compus din 3 atomi de oxigen în loc de 2, spre deosebire de cel prezent în atmosferă.
În 1880, primele studii medicale au fost publicate în America care atestă eficacitatea terapeutică a ozonului. Primul inventator al unui generator de ozon a fost celebrul inventator Nikola Tesla.
În 1926, dr. Otto Heinrich Warburg, laureat al Premiului Nobel, a arătat într-unul dintre studiile sale că principala cauză a bolilor degenerative, în special a cancerului, este deficitul de oxigen la nivel celular. În același timp, alți agenți patogeni (ciuperci, bacterii, paraziți, viruși) nu pot supraviețui într-un mediu foarte oxigenat.
Directorii principalelor instituții medicale americane, într-o publicație științifică din 1929 (uitată pe nedrept) intitulată „Ozonul și aplicațiile sale terapeutice”, au enumerat 114 infecții și boli în care utilizarea ozonului a fost demonstrată extrem de eficientă.
Un alt studiu din 1980, realizat de F. Sweet împreună cu colaboratorii săi și publicat în revista Science, a furnizat dovezi în vitro că ozonul a împiedicat proliferarea celulelor canceroase cu 90% succes.
În 2003, cercetătorii de la Institutul Scripps din California au descoperit că în timpul procesului de reacție imună la infecții, organismul produce ozon cu ajutorul căruia sunt distruși agenții patogeni care îl atacă.
Astăzi, terapia cu ozon este secretul longevității reginei Elisabeta, precum și frumusețea și vigoarea vedetelor de la Hollywood și a diferiților sportivi precum Barrichello, Zidane, Beckam, Tiger Woods și mulți alții.
Efectele terapeutice ale ozonului
– Ozonul are un efect imunoreglator: în funcție de necesitate, calmează sau stimulează sistemul imunitar și exercită o acțiune unică asupra membranei leucocitelor, care sunt stimulate de ozon în producția de citokine (molecule semnal pentru sistemul imunitar)
– Îmbunătățirea circulației: favorizează fluiditatea sângelui, care apare datorită activării mai multor particule de hemoglobină prezente în sânge, care apoi pătrund mai adânc în sistemul circulator capilar, permițând în consecință o oxigenare mai mare a celulelor. De fapt, multe infecții cronice sunt asociate cu circulația sanguină dificilă și prin urmare, cu deficitul de oxigen.
– Efectul antioxidant: mulți dintre cei care suferă de boli cronice au un deficit în sistemul de apărare antioxidant. Ozonoterapia crește capacitatea de protecție antioxidantă a organismului mult mai mult decât aportul zilnic de vitamina C. Oxidează și degradează produsele petrochimice acumulate în organism, precum și neutralizează excesul de radicali liberi din organism.
– Efect detoxifiant: ozonul curăță corpul de oxidarea (neutralizarea) toxinelor, facilitând procesul de detoxifiere al rinichilor și ficatului – Stimulează producția de globule albe din sânge, jucând astfel un rol important în lupta împotriva infecțiilor
– Efect bactericid, virucid, fungicid: favorizează vindecarea rănilor și regenerarea țesuturilor
– Efect antineoplazic: inhibă proliferarea celulelor canceroase
– Stimulează producția de interferon și factori de necroză tumorală
-Intensifică acțiunea celulelor roșii din sânge (eritrocite)
– Accelerează ciclul acidului citric, care este principalul mecanism din care se eliberează energia zaharurilor, stimulând astfel metabolismul bazal
– Acțiune rapidă de ameliorare a durerii: anulează rapid manifestarea dureroasă a articulațiilor, mușchilor și ligamentelor
– Efect antiinflamator
– Acțiune relaxantă musculară
– Efect revitalizant, îmbunătățirea bunăstării generale
– Îmbunătățește metabolismul energetic având efecte benefice asupra diabetului de tip 2
– Amplifică performanța fizică și intelectuală
– Revitalizarea generală a țesuturilor (util că tratament anti-îmbătrânire)
– Combate insomnia
Contraindicații
Contraindicațiile sunt foarte puține. Unele tipuri de aplicații pentru terapia cu ozon nu pot fi administrate în timpul sarcinii. În același timp, terapia cu ozon este contraindicată în cazurile de hipertiroidism, hipertensiune arterială severă și incontrolabilă, infarct miocardic recent și deficit de G6PDH, o enzimă care facilitează absorbția ozonului în organism.
Concluzii
Dincolo de toate aceste efecte asupra întregului organism, acțiunea topică din cavitatea bucală s-a dovedit a fi foarte eficientă asupra tuturor tipurilor de infecții și inflamații, stomatită, gingivită, parodontoză, leziuni tumorale și patologii dureroase.
Fiind o soluție ideală și total naturală la multe probleme și patologii ale cavității bucale, terapia cu ozon este unul dintre tratamentele pe care le iubim cel mai mult, având în vedere non-invazivitatea și spectrul vast de efecte terapeutice benefice.
0 comments on “OZONOTERAPIA – ISTORIE, APLICAȚII MEDICALE ȘI EFECTE TERAPEUTICE OZONOTERAPIA ÎN STOMATOLOGIE”